SimCPR verkozen tot Drentse startup 2022

SimCPR Medical is uitgeroepen tot Drentse startup 2022 tijdens de finale op RTLZ. Arts-uitvinder Harry Palsma demonstreerde tijdens de pitch zijn reanimatie polsband, een wereldprimeur voor het bedrijf, gevestigd in de Health Hub Roden.

De reanimatie polsband, de SimCPR®Pro, laat zien of je de hartmassage optimaal uitvoert. Bij voldoende diepte en een juist tempo gaat er een groen lampje branden. Optimale hartmassage vergroot de overlevingskans. Bovendien geeft de feedback hulpverleners meer zekerheid tijdens het reanimeren en is er ook na de reanimatie minder onzekerheid of het wel goed is gedaan.

Tijdens de komende TT dragen alle dienstdoende EHBO’ers een SimCPR®Pro. Het Instituut voor Veiligheid & Milieu (IVM) is de eerste opleider in ons land die al haar reanimatiecursisten gaat trainen in het gebruik van SimCPR-polsband.

Studies laten zien dat eerste hulpverleners in de praktijk vaak niet diep genoeg (durven) te drukken tijdens een hartmassage. Er is onzekerheid door gebrek aan ervaring en angst om iets te beschadigen. Bij professionele hulpverleners is het tempo van de hartmassages nog wel eens te hoog.

Tot nu toe krijgen eerste hulpverleners alleen feedback tijdens het oefenen op een reanimatiepop. De SimCPR-feedback kan zowel op de pop als op de patiënt worden gebruikt. Je traint dus met dezelfde eenvoudige feedback als waarmee je gaat reanimeren.

Palsma introduceerde de AED in ons land en groeide uit tot marktleider. Hij verkocht zijn bedrijf en investeerde daarna in de ontwikkeling van de reanimatie polsband. Samen met Dr. Erik Damen, expert op gebied van versnellingsmeters, werkte hij 7 jaar aan dit innovatieve hulpmiddel.